Нестандартен булчински букет “Гламелия”

Нестандартни булчински букети
Разгръщайки новия брой на световно списание специализирано в булчинските букети, откривам все повече и все по-интересни букети. Ветрило, чадър или чанта изградени от цветя – това вече не е само щура приумица, а моден писък. В стремежa си за неповторима визия булките днес гледат не само роклята, а и всеки един отделен детайл.

Един от най-интересните за мен букети е така наречената “Гламелия”
В миналото името ‘Гламелия’ показвало, че са използвани листенца от гладиол, за да се създаде цвят наподобяващ камелия. В съвременния си вариант най-известните разновидности се обозначават със съответните имена, произлизащи от използваното цвете – ‘Розамелия’, ‘Лилимелия’, ‘Герберомелия’ …
Днес ‘Гламелия’ се нарича всеки букет, изработен от елементи и части от цветя и растения.

И така, мечтаният сватбен ден наближава. Вече сте избрали красива рокля, обувки като от кристал, бляскави бижута… Остава само изборът на букет, който да допълни този приказен вид. Дали да е голям и пищен? А защо не изберете едно-единствено цвете – най-красивото и нежно, разцъфнало специално за този ден?
“Гламелията” е букет приличащ на едно-единствено, но много специално цвете. Това се постига чрез събирането на венчелистчета от отделни цветове. Би могло да са листенца от роза, лилиум, орхидея, гладиол… Изработката му е трудна и бавна, но ефектът напълно си заслужава.
Този букет е краткотраен като сутрешна роса. Той е като цвета на рядка папрат, която цъфти веднъж в живота си, но влага цялата си сила, за да привлече света към себе си. Всяко отделно листенце се обработва по специален начин, за да Ви гарантира красотата за която мечтаете, но според избрания вид букетът трае от няколко часа, до няколко дни.

Част от моите гламелии:

 А ето тук можете да разгледате всички мои гламелии 🙂

История
Гламелията е вид букет, който е бил изключително популярен в средата на миналия век. След кратка забрава той бавно набира популярност и в съвременното флорално изкуство. Известен е предимно като булчински букет, въпреки че би бил интересна и нестандартна идея и за подарък.

Може би най-голям принос за ‘възраждането‘ му има холивудската актриса Катрин Хейгъл (известна у нас с участието си в телевизионния сериал ‘Анатомията на Грей’). За своя булчински букет за сватбата си с известния певец Джош Кели тя избира именно този дизайн.

 

Друг ‘звезден’ пример за булчински букет ‘Гламелия’ ни показва сватбата на американската милионерска наследница Мари-Шантал Милър и гръцкия принц Павлос.

 

Във флоралните среди завръщането на този тип букети се дължи на японеца Йоко Такахаши (Yoko Takahashi), който през 2002г. спечели първо място в категорията за булчински букети в състезанието Floral Design World Cup.

 

През 2007г. англичанинът Нийл Уитакър (Neil Whittaker) взаимства идеята за гламелия и, съобразявайки се с тогавашното условие на Европейската купа, използва само карамфили за да създаде своя шедьовър и да спечели сърцата на публиката.

 

Пример за „Гламелия“ е и букетът спечелил първото място в категорията за булчински букети на състезанието Interflora World Cup през 2010 г. Създателят му, норвежецът Стайн Аре Хансен (Stein Are Hansen), също е известен с предпочитанията си към този тип флорално изкуство. Произведението му прилича едновременно на хризантема и лотус и е направено от листенца от хризантема, орхидея и гузмания в различни нюанси на жълтото. Букетът се допълва от дълга „опашка“, на края на която има гривна, която булката носи на ръката си.

5 thoughts on “Нестандартен булчински букет “Гламелия”

  1. Много интересно и още по-красиво. А любимият ми букет Огън и нежност защо го няма? Предполагам е вдъхновен от норвежеца, но лично според мен е дори по-хубав от неговия. 🙂

    1. Поправям пропускът и веднага го слагам!
      Много благодаря за хубавите думи!

  2. Оооо, супер. Мерси! Ако някога се заженя, ще ми направиш някаква такава фантазия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.