За олимпиадата и цветята на Лондон 2012

Честно казано, не съм голям спортен запалянко, но гледам олимпиадата. Спортисти от цял свят се борят със зъби и нокти, за да докажат себе си и страната от която идват. Винаги настръхвам при награждаванията – погледа в очите на състезателя, химна, публиката… И типично по женски не се интересувам от секундите на поредния рекорд, а следя едни други, малки нещица. Екипите на атлетите, очилата на плувците… Тази година с огромен интерес гледам и букетите на победителите.

Не е лесно да измислиш и направиш дизайна на този символ на победата и честта се пада на екипа на лондонския флорист Джейн Пакър / Jane Packer (преди тя да почине през 2011г). Задачата се усложнява и от факта, че букетът трябва да съчетава в себе си характерни за страната-домакин видове, отгледани от местни производители. Опаковката трябва да е напълно рециклируема и по подобие на популярния стадион, който след олимпиадата ще бъде разглобен и използван пак, цветята също трябва да се използват повторно(но за това малко по-късно).

Националното цвете на Англия е розата и това води началото си още от „Войната на розите” (1455-1485) между родовете Йорк (чийто символ е бялата роза) и Ланкастър (червена роза). И логично букетът съчетава четири типични за страната вида рози – Illios (жълта), Marie Claire (оранжева), Wimbledon (зелена) и Aqua (розова). Те са подредени на сектори, наподобяващи тазгодишното лого, и са разделени от ароматни билки – лавандула, розмарин и мента (избрани заради аромата, който придават без да има риск от алергии). Четвъртото разделение е от пшеничени стръкове – символ на енергията характерна за олимпийските игри. Какъв пъстър и уханен букет!

Четирите хиляди букета необходими за церемониите ще бъдат изработени от ученици от флоралните училища, а, както вече споменах, цветята са специално отгледани в Англия. За съжаление през последните години цветопроизводството в Англия е намаляло до толкова, че не би могло да осигури необходимите бройки от съответните видове. Затова растенията са насадени и специално отгледани за тази цел и след олимпиадата всички те ще бъдат разпродадени на публиката. Всичко се отглежда в съществуващи оранжерии, транспортира се в рециклируеми съдове с минимално количество вода и всички букети ще бъдат подготвени, аранжирани и раздадени в срок от 3 дни от отрязването на цветята, за да се спести нуждата от хладилно съхранение.

*снимките са от интернет

5 thoughts on “За олимпиадата и цветята на Лондон 2012

  1. Много интересна статия. И аз тези дни загледах букетите и се зачудих защо ли са точно такива… Благодаря, че ни разказа. 🙂

    1. Съггласна съм напълно с мнението на Ели – много интересна статия и много интересно написана, което много ме зарадва. Благодаря ти, Мими!

  2. Честно казано, така и не открих конкретен отговор на този въпрос, но го наричат “Royal purple”, явно има нещо общо с кралското семейство 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.