История на булчинските букети

Днес е почти немислимо сватбеният ден да мине без булчински букет. Надпреварваме се в пищност или избираме семпъл букет от рози. Kаквото и да предпочетем, букетът е неизменна част от този така важен ден. Но колко ли булки знаят какво символизира той и откъде идва тази традиция?

 

В древността булките се кичели с билки, подправки, чесън и силно уханни, ядливи цветя, за да се предпазят от зли сили, които биха искали да разделят младите влюбени. След церемонията билките били поръсвани над празничните блюда, за да предпазят младоженците и гостите им от злите духове.

В древна Гърция, младоженците се закичвали с гирлянди от ядливи цветове и билки символизиращи новия живот, надеждата и плодовитостта.

Келтите също носели букети направени от силно ароматни билки, подправки, бръшлян и пирен, за да си подсигурят плодовитост, нестихваща любов и вярност.

По-късно английската кралица Виктория, за брака си с принц Албърт, също имала букет от билки и ядливи цветове. Той включвал невен и мирта, набрани от собствената й градина. И с оглед на важността да осигурят наследник на трона, те също спазили традицията да разпръснат над ястията ядливата част от букета. И друга интересна традиция – носенето на бяла рокля – води началото си от този брачен съюз. Преди този ден булките обличали най-хубавата си рокля, без да се съобразяват с цвета й, но кралицата включила в роклята си бяла дантела и поставила началото на може би най-популярната сватбена традиция.

 *снимките са от интернет

Ако темата Ви интересува, разгледайте и галерията с булчински букети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.