Мече от цветя – направи си сам

В последните години в опит за все по-нестандартни и интересни букети се появиха различни животинки от цветя. Интересни и нежни, с носталгичен поглед към плюшените ни играчки тези животинки се наложиха и стават все по-популярни. Мече, куче, лъвче… Ограниченията са минимални и почти всичко може да се изобрази.

Примери от интернет:

Повлияна от тази идея, аз също реших да направя подобно мече. Първият ми опит беше подарък за една новородена госпожица. Тя, разбира се, така и не получи възможност да си поиграе с този мечок, но майка й беше изключително очарована.
Ето и досега направените от мен мечета:

Ето и малък урок, как да си направим цветен мечо:

1. Първо трябва да подготвим поне 2 пиафлори (цветарската гъба). Гъбата трябва да е много добре напоена с вода – най-добре следвайте инструкциите на съответната марка, но ако няма такива, просто я пуснете в голям съд с вода. Без да я натискате! Гъбата трябва да потъне сама. Когато е напълно мокра, тя ще потъне на дъното на съда и ще е доста тежка.
2. С остър нож оформете фигурката. Някои части, като муцунката и лапичките, може да са от отделни парчета гъба. Закрепете ги много добре с помощта на телени “скобки”. Уверете се, че всяка част е неподвижно свързана с другите и няма да падне при пренасянето на мечето.
3. Пригответе си цветята, които ще използвате – най-често хризантеми. Отрежете цветчетата с къси дръжчици (около 1-2 см). Не забравяйте да режете стъблото под ъгъл – така ще ги забиете по-лесно, а и ще поемат повече вода.
4. Сега трябва да забием всяко едно цветче. Слагайте ги близо едно до друго, за да не се вижда гъбата.
5. Остана ни само да добавим последните щрихи – очички, носле, панделка…

Сега е ред да усмихнем някой специален за нас човек!

 

Руснаците, разбира се, са първенци и в тази сфера – толкова невероятни животинки правят, че са наистина като плюшени. Каква ли е тайната им?! Флористката Светлана Лунина издаде своята в един от поредните си семинари. Тя използва истинско плюшено мече и с помощта на специално лепило прикрепя отделните цветчета върху него. Е, не е ли красиво?! Но за съжаление, за сметка на красотата трайността на така направеното мече е по-малка…

А сега защо не разгледата и галерията с нестандартни ‘букети’?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.