Сватбата… възможна ли е мисията?!

Когато започнах този блог, имах желание да пиша доста по-често, но огранизирането на една сватба, най-трудната за мен – моята собствена, се оказа много по-трудна задача, отколкото предполагах. Мислех, че с натрупания опит, познанствата ми със сватбени агенти и наскоро омъжените ми колежки това ще е фасулска задача. Да, ама не! Кой да предположи, че ще се окажа толкова капризен клиент. Изчетох един куп списания и форуми, посетих всички възможни сватбени изложения и изкопчих всичката налична информация от познатите ми минали по този път. И колко лесно изглежда наемането на сватбен агент! Но, за добро или лошо, това е услуга, която не искам да използвам. Щом консултирам клиенти, е редно да мина сама по трънливия път. Но, както казват хората, “Обущарят ходи бос”.

Нека предварително подчертая, че имам определен, не много висок бюджет и изключително държа на качество и естетика. Не съм от жените, които цял живот са мечтали да бъдат принцеси, но се оказа, че имам конкретна визия за това как искам да протече събитието ни, а няма кой да ми го предложи. Изводът, до който стигнах е, че в списанията се рекламират едни и същи фирми, във форумите пишат предимно префесионалисти, които се опитват да наложат мнението си, а добрите специалисти са дълбоко скрити.

И така… Хвърлям се в дълбокото и започвам с организацията.

1.   Първо определете бюджета – от това зависи ресторанта и броят на гостите.

Дали ще финансираме празника си сами или ще разчитаме на помощ от родители? Кой колко ще може да отдели? Искам ли рокля шита от принцесата на Дубай?! Смятахме, обсъждахме и определихме какво ще си позволим и от какво ще се лишим.

Полезно е да се знае:
Много младоженци взимат заем с надеждата, че после от подаръците ще го възстановят. Имайте предвид, че все още голяма част от гостите предпочитат да подарят “нещо за спомен” и дори тактичното “подаръците в пликче” не винаги се приема и изпълнява.

2.   Следва списък с гостите

Желанието ми за скромна сватба пропадна с гръм и трясък. Бройката от 40 скочи на 100 и продължава да лъкатуши нагоре-надолу. Ясно… като сме се хванали на хорото, ще го играем.

Полезно е да се знае:
Казват, че на всяка сватба отпадат около 20% от поканените гости. При нас, колкото и пъти да премисляхме списъка, все изникваше по някой “забравен син”, когото не сме се сетили да включим.

3.   Дата

Годежът е налице, родата се е срещнала и се стига до “Кога ще е събитието?”. Искахме пролетна сватба – април е твърде скоро, юни твърде далеч – май ще е!

Полезно е да се знае:
Ако държите на конкретен ресторант, обредна зала или църква е хубаво да съгласувате датата с тях.

4.   Къде ще се проведе събитието – в кой град, вътре или вън, ресторант?

След преглед на гостите стигнахме до ясния за нас извод – сватбата ще е в София. Заехме се с трудната задача да намерим подходящ ресторант – един е много малък, друг – твърде червен, трети – прекалено скъп, няма градина, дансингът е малък, много е далече… И така, докато стигнахме до Ресторантът! На живо се оказа дори по-хубав, отколкото на снимка, а персоналът е изключително мил – тук ще сме! “Нашата” дата е заета – сменяме я с първата свободна!

Полезно е да се знае:
Понякога за малко по-висок куверт се намира значително по-хубаво място, в което ще се избегнат високите цени за декорация и скриване на захабени столове с плат. Така цената остава същата, но качеството на обслужване и красотата на залата са по-високи.
За сватбите, които ще се провеждат на открито, е хубаво да има резервен вариант при дъжд – затворена част на ресторанта или шатра.

5.   Ритуална зала

Ще бъдем “модерни” и ще се смилим над гостите – ритуалът ще е в тесен кръг и в делничен ден. Изборът се свежда до най-удобната, но не задължително най-хубава зала.

Полезно е да се знае:
Ето един сайт със столичните ритуални зали.

Необходимите документи, които трябва да предадете предварително в ритуалната зала, са (в раличните общини е възможно да има различни изиквания, посъветвайте се в избраната зала):
Декларация (Бланката се дава при запазване на съответната ритуална зала)
Двете лични карти
Медицински свидетелства, валидни 30 дни от датата на издаването
Фактура за озвучаване на сватбеното тържество
Младоженците, ненавършили 18 години, да носят разрешение от съответния районен съд
Младоженците със семейно положение разведен(а) да носят последното бракоразводно решение
Младоженците със семейно положение вдовец(вдовица) да носят съответния документ
Документи от нотариуса за избран режим на имуществени отношения

В деня на Вашата сватба трябва да бъдете в обредната зала заедно с кумовете си малко преди определения час. Между 10 и 20 минути по-рано (времето е различно и се определя от конкретната обредна зала, която сте избрали)
Необходимо е да носите:
Двете лични карти
Сватбените пръстени
Ритуални чаши
Шампанско

6.   Църква

Поблазнена от красотата на старите софийски църкви за малко да пропусна една малка и уютна църква буквално на една пряка от ресторанта. Атмосферата е страхотна! Службата ще е “истинска”, а не претупана за 20 минути.

Полезно e да се знае:
Тук основен и много важен момент е изборът на ден – в голяма част от църквите не се прави съботна сватба или поне службата трябва да е вечерна. Трябва да се внимава и с църковните празници и пости, когато е забранено светото венчание. Най-добре да се посъветвате на място.

Ето и един полезен сайт със снимки и адреси на църквите в София.

Във всяка църква има различия в изикванията, но най-общо за ритула ще  трябват:
Акт за граждански брак
Кръщелни на младоженците и кумовете
Два броя халки
Една чаша (бокал)
4бр. свещи (за младоженците и кумовете) – свещите за младоженците трябва да са вързани с около 2 метра панделка.
Една бутилка червено вино
Една погача
Бурканче мед
Жито, бонбони, стотинки, късмети – за хвърляне след ритуала
Бонбони и сладки за черпене след ритуала

7.   DJ, видеозаснемане, фотозаснемане

Безспорно настроението на сватбата се определя от дисководещия – каква музика ще пуска, какво и колко ще говори. Дали ще наблегне на хумора или на сериозността на ритуалите…

А споменът ще остане най-ясен с хубави снимки и филм.

Полезно e да се знае:
Разгледайте максимално много портфолия, за да определите стила на услугата, която искате.
Някои фотографи, например, предпочитат художествени снимки и наблягат на красотата на “моделираните моменти”, други пък снимат по-скоро репортажно и улавят настроението на сватбата. Каквото и да изберете, уверете се, че това е точният човек за вашата сватба – срещнете се, разпитайте го за всичко, което ви интересува, и ако ви допада, не се чудете дълго – добрите професионалисти ги заемат много бързо!

Ако се затруднявате с избора на DJ попитайте в ресторанта, на който сте се спряли – там са “преслушали” достатъчно много събития и ще могат да ви насочат в избора.

 

*снимките са от интернет

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.