Сватба в лилаво – нежност и аристократизъм

В последните години този цвят е  много популярен сред българските булки и именно затова започвам с него. На границата между топлите и студените цветове, той включва в себе си студенината от синьото с топлата багра на червеното. Силен, царствен и величествен, символ на кралско потекло и аристократизъм. Според цветотерапията един от успокояващите цветове, избиран за любим от чувствителните и артистични натури. Този цвят се асоциира с творчество, лукс, елегантност и щастие. Може би заради това е и толкова използван в сватбените декорации.

Цветя

В зависимост от вашите идеи и мечти за този ден умелият флорист може да предложи наистина много цветя в най-различни нюанси на този цвят. От синьо-лилаво до почти цикламено, от съвсем бледи и нежни тонове до драматични кадифени цветове. Дали ще усети вашата нежност и ще препоръча уханието на люляка, пролетния цвят на зюмбюла, анемонето и фрезията или елегантността на вандата, дали ще заложи на романтичната лавандула или летния чар на ралицата – доверете му се! Добрият професионалист ще съчетае красотата на цветята с правилните акценти и детайли. Той или тя ще улови вашите мечти и ще ги претвори в красива приказка.

Комбинации

Няма как да не отбележа, че в зависимост от желанията на младоженците и „прочита” на темата от флориста, една и съща комбинация може да бъде толкова различна. Понякога дори промяната на един-единствен детайл може коренно да промени стила на цялата декорация. С добавянето на перлен наниз и няколко свещи, например, веднага придаваме доза елегантност към иначе свежата и непринудена аранжировка. Няма как в рамките на няколко реда или страници да се разгледат всички вариации на дадената цветова тема, но и именно затова е толкова предизвикателно-красиво начинанието на всеки един сватбен декоратор – да улови настроението и мечтите на младоженците и да предложи уникална, създадена и вдъхновена от тях комбинация на цветове, форми, детайли и акценти.

Все пак ето и личният ми ‘прочит’ на цветовите комбинации (подкрепен с илюстрации от световните флористи)

Лилаво  и бяло

Класическа комбинация, в която лилавият цвят е акцент в традиционно белия ден. Букет решен в лилаво контрастира много елегантно на бялата булчинска рокля и с помощта на фотографа ще ви даде красив спомен за цял живот. Допълнение от бели перли към лилавите цветя ще придаде царственост и елегантност, която дълго ще се помни от по-изисканите дами.

Лилаво и цикламено

Наподобява монохромната комбинация. Тук розовият оттенък добавя доза нежност и разнообразява монотомността на предходната комбинация.

Лилаво и жълто/оранжево/зелено

Жизнерадостни комбинации с младежки дух и веселост. Класическата контрастна комбинация от лилаво и жълто може да се измести от модерната – лилаво и оранжево. Която и да изберете, тя ще е символ на вашия смел и нестандартен дух, ще радва гостите и дълго ще бъде споменавана с възторг. Свежата контрастна комбинация може да бъде претворена и в комбинацията на лилаво със ярко зелено или да придадем лек аристократичен полъх с комбинация с тъмно, маслинено зелено.

Лилаво и червено

За мен тази комбинация е символ на страст! Това са цветовете свързвани с пламенното фламенко и кадифените текстури в тъмен нюанс ще подчертаят играта на въображението. Рядко се използва за сватбения ден, но двойката, която се спре на нея, е смела и с огнена любов.

Лилаво и синьо

Още една смела комбинация, която световноизвестната фирма ‘Оasis’ ни показа в миналогодишните модни тенденции. Тъмните цветове на нощта се съчетават с вечерния шик на града и елегантността на формите.

 *снимките са от интернет

Вижте също:

Цветовете – символика и хармония

 

1 thought on “Сватба в лилаво – нежност и аристократизъм

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.