Цветни суеверия

Вярвате ли в поверията за цветята и спазвате ли ги? Винаги ли броите дали червените рози в букета са 100 или 101? А означават ли жълтите цветя омраза? Дали момината сълза носи несподелна любов?

 
Преди време вложих цялото си старание в красив букет символизиращ любовта на млад мъж към неговата най-специална дама. На другия ден получих благодарствено обаждане придружено с “А защо розите са точно 20? Не трябва ли да са нечетен брой?” – господинът беше пропуснал да преброи другите цветя в букета. Не гарантирам, че броят е бил нечетен, защото знам, че поверието има и допълнение – ако цветята в букета са над 7 вече не се броят.
Интересно е, че България е една от малкото страни, където вярваме в това поверие и го спазваме толкова стриктно. В Грузия например смятат, че всичко свързано със семейнните ценности носи щастие. Затова две цветя, които символизират съпружеската двойка, се смятат за идеално съчетание, а на гробищата се носят нечетен брой цветя.

 

Ами жълтите цветя символизират ли омраза? За мен това е най-слънчевият и весел цвят и ми е наистина интересно кой ли би подарил цветя на човек, когото мрази?! Може би това поверие идва от гръцката митология, където косите и дрехите на боговете са със златист цвят. Именно поради това този цвят не бил особено любим в ранното християнство. В Китай пък това е цветът на императора – царствен, божествен, величествен, но и далечен и забранен за “недостойните” поданици.

 

Друго “любимо” мое цветно поверие произхожда от руската легенда за цветето момина сълза, което израсло от сълзите на водната княгиня Волхова. И ето че това така красиво цвете е прието за символ на несподелената любов и се отрича за сватбения ден. Дано английското кралско семейство не знае за това поверие…

 

А кои са цветните поверия, които вие знаете и спазвате?

3 thoughts on “Цветни суеверия

  1. Не бях чувала поверието за момината сълза и ми беше интересно да науча за него. За съжаление, често се съобразяваме с тези неща, и не винаги си позволяваме да поднесем… жълти рози например, а аз лично толкова ги харесвам! Но като че ли суеверието за броя на цветята е наистина най-разпространено при нас и всички се придържаме към него.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.