Цветовете – символика и хармония

Цветовете са първото и най-важно нещо, което очите ни регистрират гледайки някакъв предмет. Дали ще избираме цветя, плодове или нова боя за стаята, цветовете са това, което привлича вниманието ни. В природата цветът показва дали плодът, към който сме посегнали, е узрял и ни предупреждава, че сладката жълта жабка може и да е отровна. Цветовете на заобикалящите ни стени се отразяват на настроението ни, а с годините сме научили, че комбинацията на зелено с червено означава, че Коледа наближава. Разбира се посланието, което всеки един цвят носи, е пряко свързано и с религията, която изповядваме. Така например в християнството жълтият цвят означава лъжа, защото се свързва с предателството на Юда. Но в Китайската цветна символика това е цветът на императора, на страната, на плодовитостта – той е величествен и жизнен!

Цветовете се разделят на две контрастни половини съставляващи топлата (включваща жълто, оранжево, червено и техните производни цветове) и студената гама (включваща лилаво, синьо, зелено и техните производни цветове). Обикновено екстровертните хора са привлечени от топлите цветове, а интровертните – от студените.

Отделно всеки цвят се характеризира с психологическото влияние, което оказва върху нас. Например:

•   жълтото е весел, ярък цвят, символизиращ приятелството и пролетта;
•   червеното е стимулиращ, вълнуващ, топъл и изразява любовта;
•   синьото е тих, студен и формален цвят;
•   оранжевото символизира топлина и есенен уют;
•   зеленото – успокояващ, символизира живота;
•   лилаво – символ на величество и царственост;
•   черното вкарва драматичен ефект, символ на смъртта и мъката;
•   бялото – чистота и невинност, напомня за снега и сватбите.

Разбира се всяко правило си има своите изключения. Аз лично не намирам нищо делово в тюркоазения нюанс на синьото, а вие? А сватбената аранжировка от бели лилиуми и рози, допълнени с контраста на черни перли, е елегантна и стилна.

Цветовете могат визуално да променят заобикалящата ни среда – например голяма стая боядисана в топли цветове ще изглежда малка и уютна, а малката стая боядисана в зелено или синьо ще изглежда по-голяма. Тази ‘способност’ на цветовете е от изключително значение за цветните аранжировки. Ако аранжировката ще бъде наблюдавана от голямо разстояние, следва тя да е в топли цветове – студените избледняват, ако се гледат от далеч.

 

Цветно колело

Цветовете се подреждат в т.нар. “Цветно колело” – то е съставено от 12 основни цвята и ни помага да разберем принципите на цветните съчетания и хармония. То се дели на първични – жълто, червено и синьо; вторични – оранжево, виолетово и зелено (получени от смесването на първичните) и третични – червено-виолетово, червено-оранжево, жълто-оранжево и т.н. (получени от смесването на първични и вторични).

Освен този основен кръг на цветовете, можем да добавим и допълнителни кръгове на  стойностите на цветовете. Когато към основния нюанс добавим бяло или черно, цветът става по-светъл или по-тъмен и именно това е тяхната стойност.

 

Комбиниране на цветовете

С помощта на цветното колело определяме хармоничните палитри и имаме възможност за по-умело смесване на цветовете.

Монохроматичната гама е съвкупността от тъмните, средните и светли стойности на един цвят. Хубаво е една от стойностите да преобладава и да използваме различната текстура и форма на цветята. Например аранжировка от различни цветя в един и същ оттенък на цвета ще е хармонична, но скучна

Аналогична гама – тя е съставена от цветовете, които са в непосредствена близост един до друг. Хубаво е да изберем един основен цвят, а останалите да са само допълващи.

Контрастна гама  – комбинацията на два срещуположни цвята (напр. лилаво и жълто). Тази комбинация е силна и контрастна – тя смесва цветове от студената и топлата гама. Чрез умелото използване на отделни стойности на цветовете можем да подчертаем и акцентираме дизайна на аранжировката.

Допълнена контрастна – тук използваме един цвят и двата аналогични на неговия срещуположен. Тук контрастът се намалява и е редно да използваме един основен цвят

Триъгълна – определя се при използването на три еднакво разположени един от друг цвята.

Полихроматична – съвкупност от 3 или повече несвързани от никоя от другите палитри цветове. Използват се най-добре пасващите си нюанси и стойности на цветовете. И тук е редно да изберем един доминантен цвят, а останалите да са допълващи.

Добрият дизайн в цветните аранжировки е съвкупност от използването на много принципи и правила. Умелото използване на цветните палитри не гарантира естетически издържан букет. В същото време съчетаването на цветя с привидно нехармонични цветове, но с подходяща форма и текстура, може да се окаже повече от успешно.

 *снимките са от интернет

Вижте също:

Сватба в лилаво – нежност, аристократизъм, жизнерадостност!

 

 

 

 

 

1 thought on “Цветовете – символика и хармония

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.