Цветята и етикетът

След визитата на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън се загледах в поднесения й букет. Замислих се колко важно е да познаваме традициите и етикетa в другите страни. И въпреки че това е една от най-малко дискутираните части от бизнес етикета, важно е да съблюдаваме определени правила.
На дама от такъв ранг е прието да се поднасят цветя с по-едри цветове – роза, хризантема, алстромерия… И въпреки че винаги има кой да помогне с “тежкия товар”, важно е букетът да е малък, семпъл и удобен за носене.

От изключително значение е и да познаваме традициите в различните страни. В Турция, например, не обичат букети в синьо и бяло, но с радост ще приемат такъв в червено и зелено.
В много страни от югоизточна Азия, като Китай например, белият букет е символ на траур, така че избягвайте да подарявате бели цветя. В Италия и Франция символ на траур са астрите и хризантемите (докато в Япония хризантемата е най-почитаното цвете), в САЩ – карамфил, в Унгария – хортензия, а в Швеция – бели лилии. Много важно е да съблюдаваме и различните поверия за четния и нечетен брой цветя. Както споменах и в темата за цветните суеверия, за разлика от България, в Грузия, например, на погребение се носят нечетен брой цветя.
В повечето европейски страни червените рози са символ на страстна любов и биха били недопустими за букет за бизнес партньори.

Ако букетът ще се поднася на мъж, то той не бива да е твърде малък. Би изглеждало абсурдно да поднесем букет от кокичета или незабравки. Добре би било да вземем предвид и телосложението на бъдещия собственик на букета. Ако той е по-едър, букетът може и би било добре да е по-голям, но ако е човекът е нисък , би изглеждал смешно държейки огромен букет.

Друг важен акцент е да избягваме да подаряваме екзотични растения на човек ,с чийто вкусове не сме запознати. С класиката никога не можем да сбъркаме.

 

Изискани букети за изискани дами, световните примерни:
Първата дама на САЩ – Мишел Обама

 

Кралицата на Англия – Елизабет II

 

Кралицата на Дания – Маргрете II

 

Съпругата на министър-председателя на Канада Стивън Джоузеф Харпър – Лорин Харпър

 

Кралицата на Швеция – Силвия

 

*снимките са от интернет

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.