Траурна флористика – да кажем последно сбогом чрез красиви цветя

Днес е ден на национален траур, в който изпращаме един скъп и свят за мнозина от нас човек – българския патриарх Максим. От дни се обсъждат религиозния, политическия, общонародния и чисто човешкия аспект на тази загуба. Сега аз искам да обърна внимание на цветята в траурната флористика и как казваме последно сбогом на скъпите за нас хора.

В България е прието за траур да се поднасят четно число цветя – 2,4,6 и т.н. По “стара традиция” това са обикновено червени карамфили. Именно от тук идва и неприязънта на много хора към това цвете. Обикновено най-близките на починалия поръчват венци и гирлянди от зеленина и цветя, а хората, дошли да изкажат своите съболезнования, оставят стръкове карамфил, хризантемa, гербер или розa. Неразтворилите се пъпки символизират новото начало и в траурната флористика често можем да видим пъпки от бял лилиум. В някои страни бялата кала е най-използваното цвете за тези аранжировки и нищо чудно – нейната елегантност и чистота са красив акцент в черния ден.

Цветовете на аранжировките следва да са пастелни и обрани. Най-често се спираме на цветя с бял, зелен или червен цвят, но е хубаво да се съобразим и с личността на починалия и близките му. Ако изпращаме дете, млад човек или някой, който се е радвал на живота и е гребал с пълни шепи от него, защо да не напомним на опечалените това с пъстри цветя?!

Скоро аз също изгубих близък човек – моята баба. След първоначалния шок от загубата реших, че трябва да я изпратя така, както аз мога – с цветя. Започнах работа и скоро това притъпи болката и мислите ми. Направих хубави аранжировки (които предполагам разбираемо, не снимах) и избрах много бели далии, големи и хубави. Тя ги обичаше!

 *снимките са взети от интернет

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.