fbpx

Полезно за: Декорация за масите на гостите

Декорацията на масите е онзи елемент в украсата, който ще придаде дух и атмосфера на празника. Това е Вашият комплимент към гостите и с умело подбрана “тема” може да зададете различно настроение. Например една асиметрична, раздвижена и пъстра аранжировка ще придаде повече жизнерадостност и свобода на присъстващите отколкото висока пастелна форма изпълнена с елегантни видове. Ворият вид пък ще зададе елегантен и пищен тон. Затова е изключително важно да обсъдите с декоратора си каква визия бихте искали да придадете на празника и какви гости сте поканили. Дали преобладават приятели от танцувалната школа, по-възрастни роднини или пък искате да впечатлите бизнес партньори с елегантен прием.

Масата

Основната  предпоставка за вида на декорацията е на какви маси ще бъдат настанени гостите. Кръглата маса носи по-интимна обстановка, предразполага към общи разговори и всички настанени са с директен поглед един към друг. Най-често аранжировката е централно разположена и дори когато е съставена от няколко отделни елемента тя изглежда като една обща. Според размера на масата и броя настанени гости е възможна т.нар. кабаретна подредба – масата се подрежда с лице към дансинга и мястото на младоженците и така всички имат видимост към най-важните моменти.

На дългите маси гостите имат пряка видимост и контакт с ограничен брой хора, а настанените в единия край е почти невъзможно да разговарят с тези в другия. Често масите са стеснени и налагат по-прибрана форма на аранжировката. Друг минус е, че част от гостите са настанени с гръб към Вас. Все пак в много от ресторантите това са най-разпространените маси и често единствен вариант заради интериора на залите

Понякога избраната локация позволява комбиниране на кръгли и правоъгълни маси и ефектът може да бъде повече от зашеметяващ.

Аранжировката

Кръглите и правоъгълни маси налагат и съответните специфики за формата на аранжировката. При кръгли маси следва да се спазва правилото за височината – всичко, което е над 30 см и под 50 см попада централно пред погледа на гостите. Високите аранжировки се изработват на стъклени или по-тънки вази, които да не пречат на видимостта. Най-често формата следва кръга на масата освен ако дизайнът не е решен в ясна асиметрия.

При издължените маси може да се заложи на всяка височина – при поставяне на декорацията между гостите тя не попада пред директния поглед. Разбира се, хубаво е да се съобрази със самата локация и да не залагаме на твърде обемни форми във въпросната височина между 30-50 см. Дължината на масата пък предразполага към няколко отделни аранжировки или една централно разположена, но изработена в издължена форма.

Всъщност дали украсата да е висока или ниска е един от най-често задаваните въпроси. Както споменахме по-горе, всеки дизайн носи своето послание и Вие заедно със своя декоратор трябва да зададете тон на настроението. Високата аранжировка носи по-тежкия и елегантен дух, но най-често тя е и по-скъпа. За да отговаря обема на аранжировката към нейната височина се залага на по-голямо количество цветя. Често дори самите съдове за висока аранжировка са с по-висока цена от съпоставим модел нисък съд. Нейното очарование идва от първия момент при влизане в декорираната зала. При настаняване на масата цветята остават над погледа и е хубаво да предвидим допълнителен акцент в основата на съда – цветя, свещи, декоративни елементи. Колкото и царствена и красива да изглежда високата аранжировка, тя е подходяща само за зали с висок таван.

Ниската аранжировка е също толкова красива, но нейното величие наблюдаваме най-вече когато сме на самата маса. Цветната форма остава под погледа на близкостоящите и тя е един постоянен елемент във визията на вечерта. Тя е и много по-устойчива за събития на открито и капризите на времето.

Изключително красив и ефектен вариант се получава при комбиниране на високи и ниски аранжировки в една цялостна и завършена визия.

Съветът ми е дори когато сте се насочили към това каква декорация бихте искали, да се вслушвате в съветите на опитните професионалисти. Всяко правило има своето изключение и всяко събитие предполага внимателен и индивидуален подход. Понякога един по-смел поглед и разчупване на стандартните варианти на декорацията може да доведе до чудни резултати. Пример за това е каскадна аранжировка на всяка маса. Когато капацитетът на залата и броя на гостите позволяват, препоръчвам да заложите на т.нар. кабаретна подредба – на масата се оставя “лице” с поглед към вашата маса и дансинга. При такова подреждане нито един от гостите не е с гръб към случващото се там. Именно при събитие с подобна подредба решихме да използваме получилата се празнина  за по-интересна декорация аналог на масата на младоженците.