fbpx

Каква е цената на сватбената декорация?

Един от първите и най-често задаваните въпроси, когато говорим за декорация за сватба, е нейната цена и затова започвам с тази тема.

Бюджетът на едно събитие зависи от твърде много фактори и няма как да се даде еднозначен отговор покриващ всички критерии. Използваните цветя и материали, сложността на изработка на елементите, големината на сватбата и избраната локация – това са само част от факторите обуславящи крайната стойност на декорацията.

Понякога привидно една и съща декорация е с различна стойност според използваните видове и израния сезон.

И все пак, как да зададем правилния бюджет?

Има няколко чисто ориентировъчни насоки, които ще Ви подскажа, но изберете ли декоратор, доверете му се и следвайте съветите му!

Разбира се, основен фактор е въпросът колко важни са за вас цветята и до колко държите на тях? Ако искате да има красива декорация, но не държите на конкретен вид и форма, то насоките по-надолу са добър старт. Според желанието Ви за видов състав и декорация обаче може да се наложи да вдигнем началната стойност, в същото време пък по-семпъл вид може да намали цената. С удоволствие ще Ви помогна с конкретни насоки, за да създадем заедно именно онова, за което мечтаете!

Когато търсим красива украса със сезонни цветя добър ориентир за бюджета е куверта на избраната локация. Съвсем условно – ако сватбата е в непретенциозен ресторант с по-нисък куверт, то сходна по стил аранжировка ще стои подходящо. Изберем ли петзвездна локация най-вероятно ще имаме подобни изисквания и за украсата. Или казано по друг начин – ако на масата на гостите имаме настанени 10 човека, то цветната аранжировка трябва да е на стойността на единадесетия куверт. Към тази сума добавяме аранжировката за маса младоженци – там моята препоръка е да вдигнем с броя на настанените. При четирима настанени, нека аранжировката е куверта * 4. За изнесения ритуал обема на цветята ще е сходен с този на Вашата маса, но да не забравим да допълним с наем на конструкция/арка. Остава да се добави букет, детайли, аранжировка за кола, декор за снимки… може би специални покривки, текстилни салфетки, изящни столове… Ето, вече имате една стартова база от която да започнем надграждане.

Друг способ за задаване на бюджет е според броя на гостите. Нека за улеснение в сметките да вземем една стандартна сватба с гости около 70 – 120 човека и типичните елементи като букет, украса за ресторанта и ритуал. При базова декорация със сезонни цветя и стандартна ниска аранжировка бюджет от около 25 лв/човек ще е добро начало. Добавяйки конкретен видов състав, високи или по-пищни аранжировки, специален инвентар като текстил, ще завиши тази стойност. Каква ще е финалната сума зависи изцяло от Вашия избор и предпочитания.

Вече имате посока, но как да изберете конкретно предложение?

И все пак, това са само насоки. След като се запознаем и ми разкажете малко по-подробно за сватбените си мечти, с радост ще изготвя предложение съобразено с това, което наистина желаете и си представяте. Заедно ще конкретизираме визията и ще я облечем в стойност.

Моят съвет е да подберете две или най-много три фирми, които харесвате. Разгледайте профилите им и се уверете, че стилът им на работа е това, което търсите. Поговорете и обсъдете желанията и предпочитанията си, често при сходни предложения цената няма да се различава съществено. Важно е да изберете фирмата, която Ви вдъхва доверие и спокойствие, а не която Ви дава по-ниска цена. Сватбеният ден е само веднъж и не бива да рискувате!

Уверете се, че сравнявате сходни услуги и продукти, с гарантирано качество и вид. Често разликата в цената е за сметка на опита на флориста или в качеството и вида на избраните цветя. Декорация с рози ще бъде по-скъпа от аналогична, но изработена с хризантеми например.

Изберете внимателно и изживейте своя магичен и красив сватбен ден!