fbpx

5 съвета за избор на сватбен флорист или декоратор?

Как да изберете професионалистите на които да се доверите за своята сватба в морето от предлагане, реклами, красиви снимки и думи?

Специалистите казват, че 2023 година ще бъде тази, на сбъднати мечти, нови експерименти, смели опити. Истина е и че по-голяма част от сватбените специалисти започват нов бизнес по време на майчинство или след като са организирали собствената си сватба. Ежедневно бивам затрупана от представяне на нови колеги и фирми в социалните мрежи. На кой ще се доверите може да е тежък и много отговорен избор, затова споделям малко насоки:

1. Снимки, снимки, снимки

Първото и най-важно правило е, никога не се доверявайте на специалист, който представя в профилите си снимки от интернет! Да, в предложения и оферти обсъждаме референтни снимки изнамерени от къде ли не, но никога не бива да се рекламираме с чужд труд и чужди снимки (без да коментирам, че е незаконно и неморално). Помолете за снимки от лично декорирани събития и разгледайте детайлите.

2. Доверие и сигурност

В последните години научихме колко е важно да се чувстваме сигурни в отсрещната страна. Форсмажорните обстоятелства се оказаха възможни не само на теория и закона съвсем ясно е казал, какво се случва. Няма да влизам в подробности, но запомнете – няма ли договор, свидетелство за плащането или друга “следа”, закона няма как да Ви предпази! Редно е да сте сигурни какво ще получите срещу парите си и работата “на светло” е единствения начин за това. Договор и плащане със съответния документ е това, което да търсите.

*при устния договор нещата стават трудно, затова не коментирам

3. Разгледайте цялостната работа и опит на сватбения флорист

Със сигурност всеки колега с малко повече опит ще намери красиви снимки на булчински букет от една сватба, бутониера от друга, ритуал от трета, декорация за маса младоженци – от четвърта. Дали тези снимки са случайни или отговарят на уменията на декоратора? Разгледайте цялостното портфолио, за да се убедите в предлаганото качество.

4. Стил на работа и творчество

Флористиката е изкуство и като такова е силно субективно. Убедете се, че декораторът работи в стила, който харесвате. Представете си да украсите хола си с картина на Пикасо, когато харесвате природните изгледи на Моне. Колкото и хора да величаят творчеството на испанския художник, той просто няма да докосва душата и сърцето Ви по начина, който търсите.

За целта – разгледайте снимки от няколко събития и търсете усещането и стила. Цветовете се сменят лесно, цветята са само част от общата картина, детайлите ще бъдат моделирани според търсената тема. Но онзи “vibe” ще бъде винаги там!

5. На една “вълна” ли сте с човека отсреща?

В годините на Facebook, Instagram и другите социални мрежи е по-лесно от всякога да опознаете човека зад бранда или визията за бизнес модел на самия бранд. Изберете дали искате да застанете зад малък бизнес или известна голяма фирма и какви са идеалите на избраните.

Наскоро един сватбен фотограф го каза много хубаво: “Ако не избирате професионалист, дали бихте искали този човек да е на сватбата Ви? Може би, като партньор на някой от поканените, но все пак, част от Вашия празник”

Прочетете и “5 пункта по които не е нужно да избирате своя сватбен флорист”