fbpx

Полезно за: Масата на младоженците

Нека си поговорим за онзи елемент от празничната декорация, който ще присъства на най-много снимки – масата на младоженците.

Масата на която ще отекнат първите семейни наздравици, официални речи, ще се насладите на танците на гостите докато леко отмаряте и ще размените нежни мигове.

Ще загатна само малка част от елементите в дизайна, които характеризират украсата на Вашата маса. Всяка локация и тема носи своите изисквания и налага различни специфики. Изберете професионалист, който да Ви води и напътства в избора на Вашата декорация.

Масата

Кръгла или продълговата маса? В някои локации този въпрос не подлежи на Вашето решение, но ако имате тази възможност, защо не изберете сами.

Някак сме свикнали с вида на издължената маса за младоженци и дори не се замисляме за друг вариант. Елегантна и красива, тази маса носи по-класически и официален дух. Младоженците и кумовете са разположени с лице към гостите и масата носи царственост. Всъщност неудобството на тази маса е именно дължината – за комфортно настаняване на четирима (най-стандартния вариант за младоженци и кумове) масата е с лице над 3.00 метра. Разговорите са възможни само със съседно стоящия, а стандартната аранжировка бледнее на фона на дължината й.

Другата стандартна опция е кръглата маса (най-разпространена с диаметър 180см). Нейният вид е по-интимен и романтичен. Младоженците и кумовете са разположени на лека дъга и атмосферата е много по-топла и уютна. Бонусът за декорацията е и че лицето е по-малко и същата по размер декорация седи вече по-пищно и богато. Основният минус е, че според цялостната подредба в залата, понякога кумовете са леко странично разположени на гостите. Разгледайте снимки от отминали съботия в тази локация, за да прецените цялостната подредба.

Ето и нагледно как изглежда почти една и съща аранжировка разположена съответно на кръгла и на продълговата маса.

Все по-често в пинтерест и чуждестранните сайтове за сватбен дизайн фигурира и специално обособен кът за двама. Често това е по-малка маса на която са настанени единствено младоженците, а декорацията изглежда много пищна и обемна. За съжаление все още не съм декорирала такъв тип маса. Много красиво и нестандартно решение е и вместо маса да се обособи сватбена люлка, пейка или друг кът.

Аранжировката

След формата на масата следва да определите и формата на самата декорация. Класическият избор е издължена аранжировка разположена централно на предния кант. При продълговата маса може да разчупите вида с добавяне на една или няколко по-малки форми, които да допълнят визията и да компенсират голямата дължина на масата.

При романтични и асиметрични предложения за цялостна декорация, масата за младоженците също може да носи този дух. Множество различни по форма и размер съдове с цветя и свещи придават игрива нотка. Спрямо темата на сватбата може да добавите и различни тематични елементи и декори.

Ето някои нагледни примери:

Каскадна или прибрана форма на аранжировката? Съобразете формата с цялостния дизайн и личното си усещане. В последните години каскадните форми стават изключително полулярни и със своята пищност привличат все повече младоженци. А освен централно разположена каскадна форма, много красиво стои и асиметрична форма или каскади в ъглите на масата.

Детайлите

Интересна покривка, нежен воал, специални столове или декориран гръб зад масата. Да, украсата на Вашата маса трябва да следва цялостната визия, но един допълнителен акцент може да я направи истински шедьовър.

Честно казано не съм привърженик на твърде драпирани платове, но освен в случите, когато използваме специална покривка, задължително предлагам небрежно поставен воал. Той отличава масата и й придава по-завършен и тържествен вид. Според самата декорация може да е бял или цветен воал, дантела, отделни малки покривчици, зебло, да включим деликатни лампички или друго. Вариантите са изключително много и следва да са съобразени с цялостната визия.

Понякога специално изграден гръб зад масата също е страхотен акцент.

Бюджет и обем

Виждате ли приликата в следващите снимки? Така модерната в последните години зелена тема разиграна по 3 различни начина. Някак сходни, но в същото време и съвсем различни. Освен в детайлите, основна разлика има и в зададения бюджет и усещане на аранжировките.

Един от въпросите ми по време на първата ни среща е за бюджета, който сте определили. И с тези снимки мога да покажа точно защо. Разбира се, цената се определя от няколко фактора, но вложените цветя са един от основните. В посочените примери сме изградили 3 варианта на зелен гирлянд разположен по протежение на цялата дължина на младоженската маса. Разликата идва именно от вложените цветя и декоративни елементи.

Ще се радвам, ако сте открили полезна информация по тази тема! Ще ми бъде полезно и да ми пишете с въпроси или теми, за които да разкажа малко повече.