fbpx

Да поговорим за “Сватбения бюджет” – “Колко струва сватбената декорация?”

“Колко струва сватбената декорация?”

Това е един от първите въпроси при всеки разговор с нови клиенти. И всеки път се затруднявам да отговоря. И не защото крия цените, не защото искам да “ви изтискам” с ненужни такси или пък да вдигна цифрите само защото сте казали по-висок бюджет. Истината е, че цената на сватбената украса наистина може да варира изключително много спрямо вашите лични предпочитания и нужди.

Разбира се, основно значение има дали ще заложим на микс от сезонни цветя или на конкретни видове. Какъв ще е обема и вида на елементите, и не на последно място – сложността на изработваните елементи (или иначе казано човекочасовете нужни за подготовка и изработка).

За целта на настоящата статия, нека обсъдим една средностатистическа красива сватба, съвсем сходна на голяма част от показаните в галeрията със събития. Да приемем, че сме обсъдили цветовата гама и стила на събитието, но видовият състав ще бъде в сезонни цветя спрямо най-красивите в периода на сватбата. Гостите ще са около 100 човека и събитието ще е в локация в гр.София. И така, какъв е нужния бюджет за декорация?

Елементи на декора

Средния бюджет за сватбените цветя на нашите двойки е между 3000 – 6000 лв и той може да включва:

Ако искате изчистена декорация без допълнителни детайли ще е небходимо да отделите между 2200 – 3000 лв, това ще покрие булчински букет с декорация за масите на гостите, маса младоженци и арка за изнесен ритуал.

С добавяне на цветни текстилни салфетки /хангали/, подложни чинии, гръб зад вашата маса, някои други детайли, като табло за настаняване и добре дошли, декорация за столчетата и коктейлните маси…. И бюджетът ще стане между 4500 – 5000 лв и значително нагоре с индивидуални решения и обеми.

Разбира се, това са само примерни разпределения и всяка сватбена оферта изчисляваме индивидуално спрямо конкретните ви нужди и предпочитания! Така например, може да замените декора за изнесен ритуал с висящи елементи над дансинга или пък да заложите на по-пищна входна зона вместо използване на подложни чинии. А защо пък не (и наистина ви го пожелавам) да включим всички магични кътчета и елементи!

Брой гости

Също така в един и същ съд за декорация може да направим форма от сезонни цветя или от конкретни, елегантни и по-високо бюджетни видове и така стойността за привидно една и съща аранжировка да е от 100 лв до над 350 лв. Добавайки фактор, като броя на гости и съответно нужния брой маси, разликата в бюджета може да се вдигне наистина значително. Защото докато масата за младоженци и арката (стандартно) са по един брой, цената за масите за гости може да е например умножена по 8 бр (при 80 човека) или по 45 бр (при 450 човека, защото – да! и такива сватби правим 🙂 )

Дизайн

Вече съм разказвала за разликата в ниската и висока аранжировка за масите на гостите откъм тяхната естетична и функционална страна. Чисто бюждетно погледнато – най-често ниската аранжировка “попълваме” с цветя само в горната част докато високата аранжировка може да определим, като сфера, която трябва да се украси от всички страни. Така количеството цветя се увеличава значително, a с него и времето за изработка, и разбира се – стойността! Съвсем грубо казано, цената на високата аранжировка е почти двойно по-висока от тази на аталогична по вид ниска.

Един опитен флорист може да “играе” с вида на аранживорката, вложените цветя и избора на съд, за да намали тази разлика в цената, но никога да я изравни.

Уникалност на предложението

Голямо значение има и дали правим уникална декорация за вас или повтаряме познат дизайн. Освен, че ще трябва да закупим (или произведем) индивидуалните елементи, ще трябва да отделим и значително време за обмисляне и изпипване на визията. Но пък и ефектът ще е наистина зашеметяващ и вярвам че силата ни е именно в индивидуалните решения! Онези, които ще придадат специално усещане на вашия ден!

Може да видите още малко насоки за определянето на сватбените цени в тази статия

Ако и вие търсите визията за своя специален ден, свържете се с мен! Нека проведем неангажиращ и свободен разговор в който да обсъдим всичките ви идеи, предпочитания и нужди.

С удоволствие ще изготвя вашата индивидуална оферта!